Culoare: crem
Dimensiune: 23x28x31 cm
Material: otel inoxidabil, aluminiu
Instructiuni: Putere maxima: 900W
Instructiuni de folosire:Punerea in funcţiune
Verificaţi daca tensiunea indicata pe placuţa cu date tehnice de sub aparat coincide cu cea din
reţea. Aşezaţi aparatul pe o suprafaţa plana. Spalati rezervorul la prima utilizare si umpleti-l cu apa
plata proaspata (MAX. 1 litru), avand apoi grija sa il introduceti bine in locasul sau (Fig. 3). Tubul
de aspirare trebuie sa stea in rezervor.
Prima pornire
Dupa ce umpleti rezervorul cu apa plata proaspata, introduceti stecherul in priza electrica, care
trebuie sa fie prevazuta cu impamantare. Puneti aparatul in functiune apasand butonul (J) (Fig. 1).
Se va aprinde indicatorul luminos (R) care indica faptul ca aparatul este pornit.
In cazul primei porniri sau dupa o perioada in care aparatul nu este folosit, este recomandat
sa distribuiti cel putin o ceasca de apa din circuitul hidraulic al boilerului.
7
RO
Asezati sub distribuitorul de cafea si sub dispozitivul Maxi Cappuccino un recipient cu o capacitate
de cel putin jumatate de litru (Fig. 5). Aduceti intrerupatorul (Q) in pozitia pentru cafea ( ). Asteptati sa iasa apa din locasul de prindere a portfiltrului. Deschideti maneta de distribuire a aburului
(M) si lasati sa iasa apa din dispozitivul Maxi Cappuccino.
Terminati prepararea readucand intrerupatorul (Q) in pozitia de sus. Inchideti maneta de distribuire
a aburului. Asteptati ca indicatorul luminos (N) sa se aprinda. Aparatul este acum pregatit pentru
a prepara cafea.
MODUL DE PREPARARE A CAFELEI
Cu cafea macinata
Introduceti picuratorul (B), discul perforat din silicon (C) si filtrul pentru 2 cesti (E) sau 1 ceasca (D)
in portfiltrul (A) (Fig. 6). Discul perforat din silicon poate fi introdus pe picurator doar intr-un singur
sens. Dozati cafeaua in filtru si presati usor cu presa speciala: doua masuri pentru doua ceşti şi o
masura pentru o ceaşca. Fixati portfiltrul in locasul corespunzator. Strangeţi-l bine rotindu-l de la
stanga la dreapta şi asiguraţi-va ca este prins bine de flanşa (Fig. 8).
Daca se introduce o cantitate excesiva de cafea macinata in filtru, poate fi dificila strangerea completa a portfiltrului in locasul sau si/sau pot aparea scurgeri din portfiltru in timpul
prepararii cafelei.
Este recomandat sa lasati portfiltrul sa se incalzeasca, introdus in locasul sau, timp de cateva
minute, pentru a obtine o prima cafea fierbinte. Acest lucru nu va fi necesar pentru urmatoarele
ceşti de cafea.
Asteptati ca indicatorul luminos (N) sa se aprinda. Pozitionati intrerupatorul (Q) in pozitia pentru
cafea ( ): cafeaua va incepe sa curga din orificiile portfiltrului. Terminati prepararea readucand
intrerupatorul (Q) in pozitia de sus. Doza minima pentru o cafea este de 50 ml.
Atenţie!
La fel ca in cazul aparatelor de cafea profesionale, nu scoateti portfiltrul
atunci cand intrerupatorul de preparare este activat (in pozitia pentru
cafea ).
Atenţie!
Dupa ce cafeaua a terminat sa curga, aşteptaţi aproximativ 10 secunde
inainte de a decupla portfiltrul. Pentru a scoate portfiltrul, rotiti-l incet de
la dreapta la stanga, pentru a evita stropii de apa sau cafea.
Daca ies mici jeturi de abur din locasul de prindere a portfiltrului, fenomenul este complet
normal.
Indicatorul luminos (N) se va stinge si aprinde periodic, indicand interventia termostatului boilerului,
care ajuta la mentinerea unei temperaturi optime a apei (aproximativ 100 °C / 210 °F pentru prepararea cafelei si aproximativ 150 °C / 300 °F pentru distribuirea aburului).
Este recomandat, atat pentru prima cafea, cat si pentru cafelele urmatoare, sa se porneasca prepararea cafelei numai dupa ce se aprinde indicatorul luminos (N).
8
RO
Prepararea cafelei cu capsule
Pentru a prepara cafea cu o capsula, trebuie sa folositi filtrul special 1 ceasca/capsula (D) din
dotare, in modul urmator:
1 Pozitionati capsula in portfiltru (Fig. 17).
2 Impingeti capsula cu degetele in interior. Capsula trebuie sa fie bine centrata si asezata in portfiltru.
3 Acum se poate introduce portfiltrul in locasul sau. Strangeti portfiltrul, asigurandu-va ca l-ati fixat
bine pe flansa (Fig. 8).
4 Dupa prepararea cafelei, la scoaterea portfiltrului, capsula ar putea ramane blocata in partea
superioara a aparatului. Pentru a o scoate, inclinati portfiltrul (Fig. 18), lasand capsula sa cada
pe acesta.
Pentru a prepara mereu o cafea optima, trebuie sa achizitionati capsule inscriptionate cu marcajul
de compatibilitate E.S.E
In cazul in care capsula nu este bine introdusa sau portfiltrul nu este bine strans, ar putea
iesi cateva picaturi de apa din portfiltru.
Functie de autostingere
Daca aparatul este pornit, dar nu este folosit, dupa aproximativ 30 de minute, intervine functia de
autostingere. Aceasta functie plaseaza aparatul in modul standby. Indicatorul luminos de pornire (R)
este stins. Pentru a porni din nou aparatul, apasati din nou butonul de pornire (J).
Umplerea rezervorului de apa in timpul utilizarii
Nu este necesara nicio operatie deosebita cand se termina apa din rezervor, deoarece aparatul
are o supapa speciala de autodeclansare. Dupa ce scoateti stecherul din priza, va fi suficient sa
extrageti rezervorul si sa il umpleti din nou.
MODUL DE PREPARARE A UNUI CAPPUCCINO
Pentru a prepara un cappuccino, ciocolata calda sau pentru a incalzi orice alta bautura, aduceti
intrerupatorul (O) in pozitia pentru abur si asteptati sa se aprinda indicatorul luminos (N), care
indica faptul ca boilerul a ajuns la temperatura potrivita pentru a distribui abur (aproximativ 150 °C
/ 300 °F).
Daca ies mici jeturi de abur din locasul de prindere a portfiltrului, fenomenul este complet
normal.
Asezati un pahar sub dispozitivul Maxi Cappuccino (H). Rotiti maneta de distribuire a aburului (M):
mai intai, va iesi putina apa si imediata dupa aceea, un jet puternic de abur.
Inchideti maneta de distribuire (M) pentru a intrerupe jetul de abur si asezati sub dispozitivul Maxi
Cappuccino ibricul cu laptele de spumat (Fig. 12). Scufundati duza in ibricul de lapte si deschideti
din nou maneta de distribuire a aburului (M) pentru a obtine rezultatul dorit. In timpul acestor operaţii indicatorul (N) se stinge şi se aprinde periodic indicand intrarea in funcţiune a termostatului care
menţine in boiler o temperatura corespunzatoare pentru furnizarea aburului.
Este recomandat sa se porneasca distribuirea aburului doar dupa ce se aprinde indicatorul
luminos. Dupa fiecare utilizare distribuiţi abur timp de cateva secunde pentru a elibera orificiul de orice reziduu de lapte.
Inchideti maneta de distribuire a aburului (M). Dupa prepararea unui cappuccino, readuceti intrerupatorul (O) in pozitia de sus pentru a dezactiva functia de abur.
9
RO
REUTILIZARE PENTRU CAFEA
Pentru a prepara o cafea imediat dupa prepararea unui cappuccino, este necesara readucerea boilerului la temperatura de preparare a cafelei prin efectuarea acestor operatii: readuceti intrerupatorul
(O) in pozitia de sus pentru a raci boilerul si asteptati ca indicatorul luminos (N) sa se stinga si sa se
aprinda din nou. Daca doriti sa grabiti racirea boilerului, puteti proceda in modul urmator: asezati un
pahar sub dispozitivul Maxi Cappuccino (H). Aduceti intrerupatorul (Q) in pozitia ( ); rotiti maneta
de distribuire a aburului (M): va rezulta iesirea apei pana cand se stinge indicatorul luminos (N). In
acest punct, inchideti maneta de distribuire a aburului (M) si readuceti intrerupatorul (Q) in pozitia
de sus. Asteptati ca indicatorul luminos (N) sa se aprinda. Aparatul este din nou pregatit pentru a
prepara cafea.
MODUL DE PREPARARE A CEAIULUI SAU A INFUZIILOR
Dupa ce efectuati operatiile descrise in capitolul „Faze preliminare pentru utilizare”, asezati o ceasca
sub dispozitivul Maxi Cappuccino (H). Aduceti intrerupatorul de distribuire a cafelei (Q) in pozitia ( ).
Rotiti maneta de distribuire a aburului (M); in acest fel, va iesi apa calda din dispozitivul Maxi Cappuccino. Doza minima pentru doua cesti este de 200 ml.
SFATURI UTILE PENTRU A OBTINE UN BUN ESPRESSO ITALIAN
Cafeaua macinata din portfiltru trebuie presata uşor. Cafeaua este mai tare sau mai slaba in funcţie
de gradul de macinare, cantitatea pusa in filtru şi presare. Este nevoie doar de cateva secunde
pentru a avea cafeaua in ceşti. Daca timpul de preparare este mai mare, inseamna ca gradul de
macinare este prea fin sau ca pulberea introdusa in portfiltru a fost presata excesiv