Descopera deliciul preparatelor traditionale Ardelenesti
Levente te asteapta la masa cu retete traditionale din zona Transilvaniei. Acele mancaruri “ca la mama acasa” care pastreaza aroma inconfundabila a ingredientelor si condimentelor specifice bucatariei romanesti, maghiare, sasesti si secuiesti.
“Pasiunea mea este pastrarea mancarurilor traditionale ardelenesti. In Ardeal avem un mix de nationalitati (avem romani, maghiari, sasi, evrei, armeni, rromi), iar fiecare grup in parte si-a lasat amprenta asupra gastronimia Ardelenesti. Consider ca este o fuziune de care trebuie sa fim mandri si sa o promovam”, ne dezvaluie Levente.
De ce preparate Ardelenesti? Pentru ca doar punand in valoare ingredientele locale putem obtine acel gust caracteristic zonei respective. Chiar daca avem la dispozitie ingrediente din toate colturile lumii, doar cele cultivate local au acea aroma autentica care isi pune amprenta asupra produsului final.
“Consider ca niciodata nu poti gati la fel de bine precum o bunica din Franta sau una din Italia fara sa traiesti acolo. Ele folosesc legumele specifice zonele lor, asa cum avem si noi legumele specifice sezoanelor din Romania. Gastronomia este ca dansul popular sau muzica populara, noi am invatat de la parintii nostri, parintii de la bunicile noastra, iar astfel si noi trebuie sa transmitem informatia mai departe catre generatia viitore”, transmite Levente.
De ce sunt ingredientele locale superioare
Fructele, legumele, carnea si lactatele pe care le folosim in mancare au un impact considerabil asupra calitatii preparatelor. Atunci cand gatim cu produse de sezon, ne bucuram din plin de intreaga aroma a acestora. In extrasezon aroma tinde sa fie mai fada, mai putin pronuntata, lucru care se va reflecta si in mancare. Prin urmare, Levente recomanda sa profitam din plin de ingredientele fiecarui anotimp in parte.
“Produsele din care gatesc sunt prospete si sezonale. Filozofia mea este sezonalitatea: daca gatesti ce produce sezonul, faci ca mancarea sa fie si mai ieftina si mai gustoasa. La restaurant avem de exemplu un solar unde cultivam constant ceapa verde, salate, spanac si alte verdeturi”, detaliaza bucatarul.
Pe langa selectia atenta a ingredientelor, este important sa stii cum sa lucrezi cu ele astfel incat sa le scoti cat mai bine in evidenta calitatile. Portionarea, nivelul de prospetime si mediul in care au fost crescute sunt la fel de importante ca sezonalitatea.
“Este foarte important sa gatesti din alimente prospete care intr-adevar fac diferenta, insa trebuie sa stii sa lucrez cu ele. In restaurante, de exemplu, primesti o bucata de carne vidata si portionata, pe cand aici la ferma noi taiem si portionam carnea, astfel avem tot controlul asupra alimentelor”, explica Levente.