Prajitura cu branza de vaci si gem de afine - Retete din Transilvania

Prajitura cu branza de vaci si gem de afine - Retete din Transilvania

miercuri, 03 mai 2023

Reteta de azi, propusa de bucatar chef Levente Bóné, este ceva dulce, sanatos si absolut gustos - Prajitura cu branza de vaci si gem de afine (un fel de cheesecake).

New column

Pentru a prepara prajitura cu branza de vazi si gem de afine ai nevoie de urmatoarele ustensile si vase:

 

      - boluri pentru amestecat/batut albusurile

      - spatule si linguri de silicon

      - tava metalica pentru cuptor

      - mixer de mana

New column

Ingrediente:

 

   - 4 oua

   - sare

   - zahar (aprox 170 g sau 70 g vanilat)

   - 2 linguri de cacao pudra

   - 4 linguri de faina alba

   - 1 pachet de praf de copt

   - 50 ml cafea

   - 200 ml frisca

   - 750 g branza de vaci (grasa)

   - 1 lamaie (coaja si zeama)

   - 100 ml smantana

   - 10 g gelatina

   - gem de afine (sau orice gem preferi)

   - 120 g ciocolata de menaj

   - 50 g unt

 

Modul de preparare:

 

 

Se separa cele 4 albusuri de galbenus, se bat albusurile cu mixer de mana pana devin spuma, impreuna cu un praf de sare, iar treptat se adauga 2 linguri de zahar, in ploaie. Separat intr-un alt bol, se bat cele 4 galbenusuri impreuna cu 2 linguri de zahar cu mixerul de mana, pana devin spuma. Treptat se adauga peste spuma de albus, impreuna cu 2 linguri de cacao, 4 linguri de faina si un pachet de praf de copt (adaugate treptat si amestecand usor).

Amestecul rezultat se toarna intr-o tava rotunda cu margina detasabila (sau una metalica clasica) si se aranjeaza uniform. Tava se introduce in cuptorul preicalzit la 170 grade, pentru 20 de minute pe rezistenta inferioara si superioara.

 

Dupa cele 20 de minute, scoatem tava, iar peste baza turnam uniform cu o lingura 50 ml de cafea si lasam sa se absoarba.

Intre timp pregatim amestecul cu branza de vaci. Intr-un bol radem coaja de la o lamaie peste branza, adaugam 150 g de zahar, 100 ml smantana si amestecam bine pana se amogenizeaza. Peste, stoarcem zeama de la lamaie si adaugam 200 ml frisca pe care inainte o batem pana devine spuma. Amestecam si punem peste 10 g de gelatina.

 

Revenim la blatul insiropat de cafea, peste care intindem gemul de afine, sau orice gem la alegere, pana se acopera toata forma. Turnam deasupra crema de branza de vaci pe care o uniformizam si lasam la frigider pentru aproximativ 6h.

 

Pentru ornat inainte de servire, facem o crema de ciocolata din 120 g de ciocolata de menaj pe care o topim deasupra aburilor, impreuna cu 50 g de unt. 

 

Crema se intinde peste prajitura si se savureaza alaturi de o cafea sau un ceai cald.

Pofta buna!

Cosul meu
Test
cookies

Pentru a optimiza experienta ta de shopping Nobilacasa.ro foloseste Cookies si tehnologii similare.

Navigand in continuare, esti de acord cu Politica de Cookies si cu plasarea acestora, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.